AJANKOHTAISTA

 

KANADA

Sähköinen matkustuslupa (eTA) 15.11.2016 pakollinen

Kanada on ottanut käyttöön maahantulovaatimuksen, joka tunnetaan nimellä sähköinen matkustuslupa (eTA) 

Se koskee viisumivapaiden maiden kansalaisia, jotka lentävät Kanadaan tai joiden lennon vaihto tapahtuu Kanadassa. Poikkeuksiin lukeutuvat Yhdysvaltain kansalaiset ja matkustajat, joilla on voimassa oleva viisumi.

Marraskuun 15. päivästä 2016 matkustuslupa tulee pakolliseksi ja matkustajilla on oltava eTA ennen kuin he voivat nousta Kanadaan lentävään koneeseen. Lisätietoja saat osoitteesta (englanniksi) Canada.ca/eTA

Hae eTA-lupaa (englanniksi):  http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp

 

YHDYSVALTOJEN TIUKENNETUT MAAHANTULOSÄÄNNÖT 

 


Yhdysvallat tiukensi maahantulosääntöjään tammikuussa 2016.

 

Yhdysvallat tiukensi 21.1.2016 sääntöjään koskien Visa Waiver –ohjelmaan (VWP) kuuluvien maiden kansalaisia. Suomen kansalaiset saavat, alla mainituin poikkeuksin, edelleen matkustaa Yhdysvaltoihin ja viipyä maassa viisumitta 90 päivän ajan hyväksytyllä ESTA-hakemuksella sekä voimassa olevalla passilla.

Poikkeukset:
Suomen kansalaisten, jotka ovat matkustaneet tai oleskelleet Iranissa, Irakissa, Sudanissa tai Syyriassa 1.3.2011 jälkeen tai joilla on kaksoiskansalaisuus jossain kyseisistä maista, tulee hakea viisumia Yhdys-valtojen suurlähetystöstä tai konsulaatista. Mikäli heillä on jatkuva, aikaisemmin myönnetty ESTA-hakemus, se katsotaan mitätöidyksi ja matkustajan tulee anoa viisumia suurlähetystöstä tai konsulaatis-ta.

Lisätietoja löytyy sivulta http://travel.state.gov/content/visas/en/visit/visa-waiver-program.html

 

Hyvä tietää ennen matkaa

Olemme koonneet tähän tärkeitä asioita, jotka on hyvä huomioida ennen matkalle lähtöä. Tutustu näihin ja poimi tärkeät vinkit mukaan. Näin matkasi onnistuu varmasti!

 

Varauksen tietojen tarkistus ja annettujen henkilötietojen oikeellisuus

Pyydämme Teitä ystävällisesti aina tarkistamaan varaamanne palvelut saamastanne laskusta. Jos käytätte eri nimeä (etu- tai sukunimeä) kuin passissanne olevaa, siitä tulee mainita jo varausvaiheessa, sillä lentovarauksissa ja -lipuissa olevan nimen on ehdottomasti oltava sama kuin siinä passissa, jota käytätte matkalla.

 

Matkan lopullinen hinta ja valuuttatarkistus

Matkojen hinnat annetaan sitoumuksetta ja ne perustuvat tarjouspäivänä voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Matkan lopulliseen hintaan voivat vaikuttaa mm. tariffien ja valuuttakurssien muutokset. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaan hinnanmuutosta laskettaessa verrataan esitteen matkojen hinnoittelukurssia ja 6 viikkoa ennen matkaa voimassa olevaa valuuttakurssia. Matkan hinnasta suuren osan muodostavat pitkät lennot, joiden hinnat ovat pääosin europohjaisia. Matkan hinnan muut osat perustuvat yleensä eri valuuttoihin. Jos matkan hinnoittelussa käytettyjen valuuttojen kurssivaihtelu on yhteensä alle ±2 % matkan kokonaishinnasta, ei matkan hinta muutu.

Mahdollisista valuuttakurssi- tai tariffimuutoksista tai polttoaineiden hinnoissa tapahtuvista muutoksista aiheutuvista korotuksista tai alennuksista matkan hintaan ilmoitamme toimintaohjeissa noin 5 viikkoa ennen matkaa. Laskutamme tai hyvitämme erotuksen uudella laskulla. Matkat tehdään kansainvälisillä reittilennoilla. Kuljetusmuodon erikoisluonteesta johtuen matkanjärjestäjällä on oikeus korottaa hintoja sopimuksen syntymisen jälkeen, jos lentohinnoissa, polttoainemaksuissa tai viranomaisten vahvistamissa lentoveroissa tapahtuu muutoksia.

 

Lentoliput, lentoaikataulut, hotellitiedot ja toimintaohjeet

Noin 3 viikkoa ennen matkaa lähetämme matka-asiapaperinne, joissa on lentolippujen lisäksi hyödyllistä tietoa mm. viisuminhankinnasta, rokotuksista, matkavaluutasta, matkavarusteista, sääoloista ja vakuutuksista.

Reittilennoissa tapahtuu silloin tällöin aikataulumuutoksia - kannattaa verrata kirjoitettua lentolippua ja mukana seuraavaa aikatauluvahvistusta. Samalla saatte myös hotellien osoitteet sekä puhelin- ja faksinumerot kahtena kappaleena. Näistä toisen voitte halutessanne jättää omaisillenne/ystävillenne, sillä vaitiolovelvollisuuden vuoksi meillä ei ole oikeutta antaa tietoja matkustajistamme.

 

Passi ja viisumit

Muista tarkistaa passin voimassaolo ja tarvittaessa hakea uutta passia hyvissä ajoin ennen matkaa!

Poliisin sivuilta: https://www.poliisi.fi/passi löydät passin hakemisohjeet.

Normaalin passin toimitusaika on noin viikko, mutta voi olla ruuhka-aikoina ja harvaan asutuilla alueilla pidempi. Normaali passi toimitetaan noudettavaksi R-kioskilta. Lisätietoja passeista saat paikallispoliisilta.

Eri mailla on erilaisia vaatimuksia passin voimassaololle matkan jälkeen. Nämä vaatimukset on syytä varmistaa ennen matkalle lähtöä. Lisätietoja saat meiltä tai kyseisen maan suurlähetystön passi- ja viisumiosastolta. Joillakin mailla on myös muita erikoisvaatimuksia passista, kuten koneluettavan passin vaatimus Yhdysvaltoihin ilman viisumia matkustettaessa. Näistä saat myös lisätietoja meiltä matkaa varatessasi.

Lapsella on oltava oma passi matkustamista varten 26.6.2012 lähtien. Lapset eivät voi enää matkustaa siten, että nimi on lisätty vanhempien passeihin. 

Viisumintarve täytyy selvittää maakohtaisesti ennen matkan varaamista. On aina hyvä ottaa matkalle mukaan muutama valokopio oman passinsa kuva-aukeamasta.


Rokotukset ym. terveyssuositukset

Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset ja tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Suosittelemme myös A/B-hepatiittirokotusta keltatautia vastaan liikuttaessa alueella, jossa hygienian taso on alhaisempi kuin Pohjois-Euroopassa. Huomatkaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa, ja että rokotukset tulee ottaa riittävän aikaisin, jotta vasta-aineet ehtivät alkaa vaikuttaa.  Tarkempia lisätietoja rokotuksista saa terveyskeskuksista ja rokotusasemilta sekä esimerkiksi osoitteesta www.ktl.fi (kohta: Matkailijan terveysopas).

Yksi yleisimmistä matkailijan terveysongelmista kaukomailla on turistiripuli, jota voi yrittää välttää syömällä hyvin kypsennettyjä ruokia ja juomalla vain pullotettuja tai kuumia juomia sekä pesemällä kädet huolellisestiaina wc:ssä käynnin jälkeen ja ennen ruokailua. Käsihygieniaa voi hoitaa kätevästi myös desinfiointigeelillä.

Jos Teillä on jokin lääkitystä edellyttävä sairaus, kuten diabetes tai sydämen vajaatoiminta, suosittelemme keskustelua lääkärin kanssa siitä, mitä asioita on syytä ottaa huomioon ennen matkaa ja matkan aikana.

Erityisen tärkeää tämä on silloin, kun suunnittelette matkaa maahan, jossa on korkea ilmanala.

Useimmissa hotelleissa on kokolattiamatot ja höyhentyynyt. Kaikissa hotelleissa ei ole saatavilla ns. savuttomia huoneita.

Varmistakaa myös, että Teillä on riittävästi tarvittavia lääkkeitä koko matkan ajaksi ottaen huomioon myös mahdolliset lentojen viivästymiset. Lääkkeet ja reseptit suositellaan pakattavaksi alkuperäispakkauksissaan käsimatkatavaroihin.

 

Matkatavarat ja turvallisuus

Lentolipun hintaan sisältyvien matkatavaroiden määrä-, koko- ja painorajoitukset vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Joillakin lentoyhtiöillä matkatavaroiden kuljetus ei sisälly lentolipun hintaan, vaan on lisämaksullista. Matkatavaramaksut vaihtelevat lentoyhtiöittäin.

Finnairin operoimilla reittillennoilla lentolipun hintaan sisältyy turistiluokassa 1 kirjattava matkalaukku, joka saa painaa enintään 23 kg. Matkatavarat kuljetetaan ruumassa. Alle 2-vuotiaalla, joka matkustaa aikuisen sylissä ilman omaa paikkaa, saa olla maksutta 23 kg matkatavaraa matkustusluokasta riippumatta sekä lisäksi kokoontaitettavat lastenrattaat ja turvaistuin. Nämä säännöt koskevat Finnairia. Eri lentoyhtiöillä voi olla tästä poikkeavia sääntöjä.

USA:n ja Kanadan sisäisessä liikenteessä yleensä kaikki matkatavarat ovat maksullisia ja eri lentoyhtiöiden matkatavararajoituksissa sekä -hinnoissa on suria eroja. Kysy tarkemmin toimistostamme.

 

Käsimatkatavarat:

Myös käsimatkatavaroiden koko-, määrä- ja painorajoitukset vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Esimerkiksi Finnairin lennoilla turistiluokassa matkustajalla saa olla yksi käsimatkatavara, jonka mitat ovat enintään 56 x 45 x 20 cm, ja laukun paino saa olla enintään 8 kg ja lomalennolla 5 kg.

Finnairin lennoilla businessluokan matkustajalla saa olla kaksi käsimatkatavaraa: yllä määritellyn laukun lisäksi yksi salkku tai kannettava tietokone. Yhteispaino ei saa ylittää 10 kg.

Lentoyhtiö voi kuitenkin tilanpuutteen vuoksi rajoittaa näitä mainittuja määriä.

Matkustaja ei saa kuljettaa vaarallisia aineita mukanaan tai matkatavaroissa. Tällaisia ovat kaikki räjähdysaineet, esim. ilotulitusvälineet ja valoraketit, tulenarat nesteet kuten sytytysnesteet. Liuottimet ja maalit, palavat hyytelöt ja jauheet, leimahtavat ja syttyvät kaasut sekä paineistetut kaasusäiliöt kuten happisäiliöt, retkikeittimien yms. kaasupullot ja kaasukihartimien täyttösäiliöt. Lisäksi myrkyt, hapot ja syövyttävät, voimakkaasti magneettiset, tartuntavaaralliset sekä radioaktiiviset aineet ovat kiellettyjä.

Nesteiden kuljetusta käsimatkatavaroissa on rajoitettu. Käsimatkatavaroissa kuljetettavien nesteiden yksittäispakkauskoko saa olla enintään 100ml ja kaikki nestepakkaukset täytyy mahtua yhteen 1 litran läpinäkyvään pussiin, joka otetaan erilleen muista käsimatkatavaroista turvatarkastuksessa. Poikkeuksena pienten lasten lennolla tarvitsemat ruuat ja juomat. Lisätietoja esim. http://www.finnair.fi/

Eri reiteillä ja lentoyhtiöillä voi kuitenkin olla poikkeuksia näihin sääntöihin. Varmista voimassaolevat säännöt aina matkavarauksen yhteydessä.

 

LÄHTÖSELVITYS HELSINKI-VANTAAN LENTOASEMALLA 

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on kaksi terminaalia: T1 ja T2. Terminaali määräytyy lentoyhtiön mukaan. Lentoyhtiösi käyttämän terminaalin voit tarkistaa Finavian Internet-sivuilta www.finavia.fi/fi/helsinkivantaa. Finnairin lähtöselvitys on terminaalissa 2.

Lähtöselvityksessä ilmoittaudut lennolle, jätät ruumassa kuljetettavat matkalaukut kirjattaviksi ja saat niistä vastakuitit sekä tarkastuskortin. Ulkomaanlennolle tarkastuskortissa kerrotaan myös mikä on lennon lähtöportti, milloin siellä on oltava, ja mikä on istuinpaikkasi koneessa. Lähtöselvityspisteessä tarkastetaan myös matkustajan passi ja viisumi silloin kun ne ovat matkalla välttämättömiä.

Useat lentoyhtiöt ovat luopuneet perinteisestä tiskillä tapahtuvasta lähtöselvityksestä ja siirtyneet automaattilähtöselvitykseen, jolloin lähtöselvitys tehdään lentoasemalla olevilla lähtöselvitysautomaateilla. Useimmat lentoyhtiöt tarjoavat myös mahdollisuuden tehdä lähtöselvitys etukäteen lentoyhtiön Internet-sivuilla. Lähtöselvityksen tehtyäsi voit viedä ruumassa kuljetettavat matkatavarat oman lentoyhtiösi baggage drop -pisteeseen.

Lähtöselvitys- ja baggage drop -ajat vaihtelevat lennon ja lentoyhtiön mukaan. Ulkomaan ja kotimaan reittilentojen lähtöselvitys Helsinki-Vantaalla on pääsääntöisesti auki klo 4.30 alkaen, bisnesluokan lähtöselvitys klo 5.00 alkaen. Lomalentojen lähtöselvitys avataan 2,5 tuntia ennen ensimmäisen lomalennon lähtöaikaa.

Lentokentälle kannattaa varata riittävästi aikaa. Helsingistä lähteville Finnairin lennoille lähtöselvitys on oltava suoritettu viimeistään:

 • 45 min ennen lähtöä kotimaanlennoille
 • 45 min ennen lähtöä Euroopan lennoille
 • 60 min ennen lähtöä mannertenvälisille lennoille ja Lomalennoille    

Suosittelemme kuitenkin, että jos olet lähdössä ulkomaanlennolle ja sinulla on ruumaan meneviä matkatavaroita, että olisit kentällä n. 2 tuntia ennen lennon lähtöaikaa. Varsinkin ruuhka-aikoina voi lähtöselvityksissä ja turvatarkastuksissa olla jonoa.

 

ERIKOISATERIAT LENNOLLA - FINNAIR OYJ

Mikäli tarvitset lennolle erikoisruoka-annoksen, ilmoita erityistarpeistasi meille etukäteen, jotta voimme tarjota sinulle tarpeidesi mukaisen erikoisaterian. Erikoisateria on tilattava viimeistään 24 tuntia ennen lennon lähtöä.

Erikoisaterian voit tilata kaikille Finnairin mannertenvälisille lennoille sekä Euroopan-lennoilla kun matkustat businessluokassa. Jos matkustat Euroopan-lentojemme economyluokassa, voit ostaa aterian Sky Bistrosta, joka sisältää laajan valikoiman laadukkaita, sesongeittain vaihtuvia, Euroopan ja Aasian parhaimpia makuja yhdistäviä ruoka- ja juomavaihtoehtoja. Myös erityisruokavaliot on huomioitu.

Lääketieteelliset syyt ja niihin liittyvät erikoisateriat:

 • DBML - Diabetes eli sokeritauti
 • GFML - Keliakia eli ravintoaineiden imeytymishäiriö
 • NLML - Laktoosi-intoleranssi eli maitosokerin imeytymishäiriö, maitoallergia

Uskonnollisista syistä tilattavat erikoisateriat:

 • HNML - Hindu
 • KSML - Kosher
 • MOML - Muslimi

Muita erikoisaterioita:

 • VGML - Kasvisateria

MATKAVALUUTTA

Eri maksuvälineiden valintaan vaikuttavat matkasi kohdemaa, paljonko haluat ottaa rahaa mukaan, matkan luonne ja kesto. Kun lähdet matkalle, varaa mukaan useampia erilaisia maksuvälineitä. Aina ei pankkiautomaattia ole lähellä lomakohdettasi tai jos sellainen on se voi olla esimerkiksi väliaikaisesti pois käytöstä tai kortti voi kadota tai rikkoutua. Jos oleskelet pidemmän aikaa ulkomailla tai jos matkustat maihin, joissa on riski joutua ryöstetyksi, koko matkakassaa ei kannata ottaa käteisenä. Silloin hyviä vaihtoehtoja ovat matkashekit ja kansainväliset luottokortit.

Matkavaluuttaa voit vaihtaa etukäteen omassa pankissasi, lentokentällä tai vasta kohdemaassa joko hotellin vastaanotossa, pankissa tai rahanvaihtotoimistossa. Valuuttakurssit on nähtävissä esimerkiksi suomalaisten pankkien internetsivuilla, esim. http://www.nordea.fi/s/merita/kurssit/val-seteli_eur.asp

 

TURVALLISUUS MATKALLA

Jotta matkasi onnistuisi kannattaa jo ennen matkaa käydä läpi muutama tärkeä seikka:

 • Varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat matkustusasiakirjat, kuten passi ja viisumit. Ota kaikista asiakirjoista ja matkalipuista kopiot, ja säilytä niitä eri paikassa kun alkuperäisiä. Kopiot nopeuttavat ulkomailla toimimista jos jotain tapahtuisi.
 • Jätä myös kotiväelle tieto matkaohjelmastasi sekä majoituspaikkojesi osoitteet ja puhelinnumerot, jotta sinuun saadaan hätätapauksessa yhteys.
 • Ota matkavakuutus!
 • Matkavakuutus on äärimmäisen tärkeä minne tahansa matkustettaessa. Pelkkä tavallinen sairastuminen tai pieni tapaturma matkalla voi verottaa matkakassaa kohtuuttomasti jos vakuutus puuttuu, saatikka sitten suuremmissa havereissa.  Joihinkin maksukortteihin ja ammattiliittojen jäsenkortteihin sisältyy matkavakuutus, jos sinulla on tällaisia, varmista vakuutuksen kattavuus. Näiden vakuutusten kattavuutta voi olla vakuutusehdoissa rajoitettu mm. korvaussummien osalta. Ota vakuutuskirja tai –kortti mukaan matkalle ja jätä siitä kopio myös kotiväelle hätätapauksia varten. Matkavakuutus kannattaa ottaa viimeistään 3 vrk ennen matkan alkua, jolloin myös peruutusturva sisältyy vakuutukseen. Matkavakuutuksen voit ottaa matkatoimistossa jo matkavarauksen yhteydessä. Vakuutuksen voit myös tehdä omassa vakuutusyhtiössäsi, pankissa tai soittamalla meille.
 • Varmista tarvittavat rokotukset jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Tietoja rokotustarpeesta saat esimerkiksi terveyskeskuksesta, työterveyslääkäriltäsi tai matkaesitteistä. Perusrokotukset, polio, jäykkäkouristus ja kurkkumätä, tulisi aina olla kunnossa kaikilla matkoilla. Matkakohteesta riippuen saatat tarvita myös muita rokotuksia tai lääkitystä. Kansainvälinen rokotuskortti on myös hyvä pitää mukana varsinkin pidemmillä matkoilla.
 • Varaa mukaan myös tarvitsemasi lääkitys. Lääkkeet on hyvä pakata käsimatkatavaroihin alkuperäispakkauksissaan ja jos tarvitset neuloja itsesi lääkitsemiseen, on mukana hyvä olla myös englanninkielinen lääkärin selostus tästä turvatarkastusten helpottamiseksi. Lääkkeitä mukaan otettaessa kannattaa myös varautua matkalta paluun viivästymiseen, jottei pienet viiveet aiheuttaisi suuria murheita.
 • Jätä tarpeettomat arvotavarat kotiin. Myös lompakosta on hyvä karsia kaikki matkalla tarpeettomat kortit.
 • Älä kuljeta matkatavaroissasi kenenkään vieraan matkatavaroita ja pidä matkatavaroitasi silmällä koko ajan ollessasi yleisellä paikalla. Matkalaukkua ei enää nykyään suositella lukittavan, jotta turvatarkastuksessa laukku saadaan tarvittaessa auki ilman lukon vahingoittumista. Käytä laukussa tarvittaessa hihnaa tai remmiä varmistamassa että laukku pysyy kiinni kuljetuksen ajan. Kaikkiin matkatavaroihin kannattaa kiinnittää lentoyhtiön laukkutunnisteiden lisäksi omat nimilaput sekä sisä- että ulkopuolelle.
 • Ole ajoissa lähtöpaikalla! Huomioi, että lentokentällä lähtöselvitykseen voi olla jonoa. Lentoyhtiöiden ilmoittautumisajat ovat aikoja, jolloin lähtöselvityksen on oltava tehty, ei se milloin kentälle tulee saapua. Myös passi- ja turvatarkastukseen voi olla jonoa. Lentolippuun merkitty lähtöaika on aika, jolloin kone todella lähtee, ei se aika milloin matkustajan täytyy ilmoittautua lähtöportille. Portilla tulee yleensä olla 30-45 minuuttia ennen ilmoitettua lennon lähtöaikaa. Portilla ilmoittautumisaika on merkitty lähtöselvityksessä annettavaan tarkastuskorttiin.
 • Turvallisuudesta matkan aikana saat lisätietoja esimerkiksi: 
  Suomen Ulkoasiainministeriön Matkustajan turvallisuusoppaasta  tai Kansanterveyslaitoksen Matkailijan terveysoppaasta

 

TOIVOTAMME ANTOISAA MATKAA!